UGent-studenten maken voor u… een boeketje kunst!

12-05-2023

De bloemisten zetten zich schrap, want straks reizen weer miljoenen welverdiende boeketten naar onze moeders.

De schoonheid van deze bloemen wordt eveneens gecapteerd in realistische schilderijen. Die vinden we in de kunstcollecties van onder andere het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten België (KMSKB) in Brussel. Om die historische boeketten tot bij onze moeders te brengen ging een team van vier studenten van de Universiteit Gent aan de slag met de meest recente technologie voor computervisie en artificiële intelligentie.

Het resultaat van deze oefening heet ‘Boeketje Kunst’. In deze webapplicatie ben je zelf bloemist en kan je een prachtige ruiker samenstellen met historische bloemen uit schilderijen van het KMSKB. De bloemen worden vervolgens samengevoegd tot unieke boeketten die digitaal aan de moeders bezorgd kunnen worden.

Naast een leuke app om onze moeders letterlijk in de bloemetjes te zetten is Boeketje Kunst ook een educatieve tool. De gebruiker leert bij over bepaalde werken van het KMSKB en de kunstenaars die ze geschilderd hebben.

Ten slotte, is dit werk slechts een tussenstop in een groter project, getiteld HENSOR. Binnen dat project wordt automatisch kunst verrijkt en ontsloten voor onderzoekers en het brede publiek. Dit gaat over het detecteren van objecten, hun onderlinge relaties en hoe deze informatie-extractie tot nieuwe AI-applicaties kan leiden.

Boeketje Kunst is een uniek project van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in België (KMSKB) ontwikkeld in samenwerking met een team van vier studenten van de Universiteit Gent, onder leiding van Dieter De Witte, Alec Van den broeck en Kenzo Milleville. Het project maakt gebruik van geavanceerde technologieën zoals objectdetectie en segmentatie om individuele bloemen uit de schilderijen te detecteren en automatisch uit te knippen. Specifiek werd gebruikgemaakt van het YOLOv8 model voor objectdetectie dat werd getuned om met bloemen overweg te kunnen. De bloemenmaskers werden volautomatisch gemaakt met Segment AI van Facebook. Voorgaande beschrijft het ‘plukken’ van de bloemen. Het genereren van een boeket brengt een aantal objecten samen: de bloemen (geplukt), vazen en achtergronden die door een generatief model werden gemaakt (op basis van een tekst query). Hoewel het resultaat al veelbelovend is, werd ook een vervolgstap onderzocht (Image-to-Image) waarbij AI de boeketten nog mooier afwerken met realistische bladeren en stengels.

Boeketje Kunst toont voor ons de mooie symbiose tussen de kunstinstellingen als dataleverancier en een AI-onderzoeksteam dat zich kan uitleven op een boeiende use case die kunst en techniek met elkaar verbindt.

Want to know more?
Visit our team page and learn more about team IMPACT.
IMPACT
Copyright © 2024 IDLab. All rights reserved.